Een burn-out is niet hetzelfde als burn-outklachten

Het lijkt wel of heel Nederland vermoeid en overbelast is.

Een burn-out is niet hetzelfde als burn-outklachten. ‘Nee’, zegt psycholoog Wilmar Schaufeli. Hij deed aan de Universiteiten van Utrecht en Leuven in totaal 35 jaar onderzoek naar burn-out en stress. Het belangrijkste om te onthouden, zegt hij, is dat een burn-out niet hetzelfde is als het hebben van burn-outklachten.

Schaufeli: ‘Denk aan een verkoudheid: als je verkoudheidsklachten hebt, heb je nog geen longontsteking. Dus als je burn-outklachten hebt, dan betekent het dat je erg moe bent. Het wil alleen niet zeggen dat je thuis op de bank zit en maandenlang veroordeeld bent tot een niet-werkend bestaan.’


Er zijn in Nederland grofweg 800.000 mensen arbeidsongeschikt, zo’n veertig procent vanwege psychische klachten, waaronder burn-out.


De meeste burn-outklachten gaan vanzelf over, zoals ook niet iedere verkoudheid een longontsteking wordt. ‘Dat noem je ‘spontaan herstel’. Spontaan is misschien niet het goede woord, want de meeste mensen ondernemen actie als ze last hebben van burn-outklachten.


Ze gaan meer sporten, nemen rust, of zoeken een coach. Op die manier voorkomen ze dat hun klachten ernstiger worden en tot een burn-out leiden.