Een gezonde geest in een gezond lichaam

December Themablogmaand: Bewegen & Vitaliteit 


Zo snel als je je lichaam in beweging kan zetten (bedenk maar hoe snel je op de toilet beland bij plotselinge hevige aandrang), zo traag gaat het in beweging brengen van gedachten en emoties. Want die twee zijn zo kleverig en traag als stroop. En toch kan je door je lijf in beweging te zetten, je gedachten en emoties ook in beweging krijgen.


De huidige mens lijkt enkel te bestaan uit een klomp hersenen. Die grijze massa verplaatsen we ’s ochtends van bed naar bureau met zo min mogelijk moeite en ’s avonds terug van bureau naar bank/bed. Deze mens is zijn brein totdat hij ziek wordt en zich realiseert dat er onder dat brein ook nog een lichaam hangt. Uit studies blijkt dat mensen die 8 uur per dag zitten 40% meer kans hebben om vroeg te overlijden, shocking... Vooral het lang aaneen zitten is heel slecht voor de mens. Eigenlijk doen we dus dodelijk werk met zijn allen!


Om dit dodelijke werk te doorbreken is het zaak om te gaan bewegen. Uit studies blijkt namelijk dat beweging positieve effecten heeft op de hersenen. We zouden dus niet alleen moeten sporten om fatsoenlijk langs het strand of bij het zwembad te kunnen flaneren, maar ook om onze hersenen te verzorgen. Door te bewegen kun je de groei en ontwikkeling van hersencellen stimuleren. Wanneer je sport, verbruikt je brein energie in gebieden die belangrijk zijn voor het denken en geheugen. Na het sporten wordt die energievoorraad weer aangevuld, net zoals gebeurt in de spieren. Je brein slaat meer energie op waardoor het aantal neuronen in bepaalde hersengebieden toenemen en je denkvermogen verbetert. Leeftijd maakt niet uit, door te bewegen groeien je hersenen wat positieve effecten heeft op het denk- en leervermogen. Je brein wilt actief zijn, energie hebben en gevoed worden en dat kan door ‘gewoon’ te gaan bewegen. Bewegen opent je mind, geeft lucht aan je emoties en laat je hersenen groeien.


Kortom, neem zelf de verantwoordelijkheid voor je lijf en je hersenen. Start nu, jawel nu, sta op nu je dit leest en ga bewegen. Sta op als ongeïnspireerd achter je bureau hangt, loop een blokje door je werkruimte, zoek het trappenhuis op en mocht je de geest krijgen, spring, dans en huppel op de werkvloer! Al is het maar tien seconden, zolang je je lichaam in beweging brengt voel je je erna energieker en kan je veel helderder en creatiever aan het werk. Je voelt je vitaler en staat blijer in het leven.

De VitaliteitsGroep

Je voelt je vitaler en staat blijer in het leven.